Energielabel = Energie Index woning

Wat is een energielabel?

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig uw huis is. Er staat bijvoorbeeld informatie op over uw vloerisolatie, ramen en verwarming. Woningen met een A-label zijn het energiezuinigst. Woningen die het minst zuinig zijn, krijgen een G-label. Verder leest u op het energielabel hoe u uw huis energiezuiniger kunt maken. U krijgt het energielabel van een deskundige die u zelf kiest. Het energielabel is verplicht als u uw huis gaat verkopen of verhuren en is maximaal 10 jaar geldig.

Tarieven adviseurs vergelijken

Wat zijn de voordelen?

  • Het energielabel kan gunstig zijn voor uw uiteindelijke verkoop- of verhuurprijs.
  • Een groen energielabel (A, B of C) kan de verkoop of verhuur van uw huis versnellen.

Ik heb al een energielabel, wat moet ik doen?

Is uw energielabel nog steeds geldig (10 jaar na de datum van afgifte)? Dan hoeft u niets te doen. Heeft u uw huis in de tussentijd energiezuiniger gemaakt? Dan kunt u met een nieuw energielabel de verbetering inzichtelijk maken.

Wat is een voorlopig energielabel?

Elk huis dat nog geen energielabel heeft, kreeg in januari en februari 2015 een voorlopig energielabel toegestuurd. Het voorlopig energielabel is een inschatting op basis van de gegevens in het kadaster. Zodra u uw huis gaat verkopen of verhuren, dient u via www.energielabelvoorwoningen.nl uw definitieve energielabel aanvragen met behulp van een energielabel welk is afgegeven door een gecertificeerd energielabel bedrijf.

Certificering.

Een energielabel mag alleen afgegeven worden door gecertificeerd energie label bedrijven. Men dient in het bezit te zijn van een geldig NL/EPBD procescertificaat volgens de Nationale Beoordelingsrichtlijn BRL 9500. De aangesloten bouwkundige zijn bij een energielabel vergelijking bij BOENTA.nl gecertificeerd. De soorten certificeringen die u in een vergelijking kunt tegen komen zijn Certificeringen zoals de BRL9500/01 en BRL9500/02 (energielabel en -advies woningbouw) en de (BRL9500/03 en BRL9500/04 (energielabel en -advies utiliteit).

Bewijs van vakbekwaamheid.

Gediplomeerde energielabel adviseurs hebben de CITO examen met goed gevolg afgelegd. Hierdoor hebben ze een legitimatie plicht en kunt u ten alle tijde vragen om hun legitimatie als erkend energielabel adviseur (pasje). Een energielabel adviseur dient zijn bewijs van vakbekwaamheid bij zich te dragen en kan zich dus gewoon legitimeren.