Voorkom ellende door goed uitgevoerde gevel- en spouw inspectie

Doorroestende spouwankers kunnen voor behoorlijk veel ellende zorgen. Zo neemt het instortingsgevaar van gevels door volledig doorgeroeste spouwankers sterk toe. De afgelopen jaren hebben vallende gevels door loslatend metselwerk voor veel commotie gezorgd in Nederland. Na uitgebreide media-aandacht deed het Ministerie van VROM enkele jaren geleden een oproep aan eigenaren van ‘risicogebouwen’ voor beter gevel- en spouwinspectie. Wilt u graag weten hoe u dit onderzoek op een gedegen manier uit moet voeren? Lees dan verder op deze pagina.

Tarieven adviseurs vergelijken

Het gebruik van spouwmuren

Bij de bouw van panden in Nederland zijn de afgelopen decennia vaak spouwmuren gebruikt. Dit betreft een open ruimte tussen de binnen- en buitenmuur, zodat vocht van buiten niet naar binnen komt. Spouwmuurankers zorgen ervoor dat de muren worden bevestigd. IJzeren pinnen verbinden het binnen- en buitenste gedeelte met elkaar. Normaliter is er dan sprake van een sterke constructie waarmee niets kan gebeuren. Echter, sommige materialen zijn meer dan 25 jaar oud en flink aan het roesten. De kwaliteit van de spouwmuurankers neemt bovendien flink af. Het risico op een instortende gevel neemt zo flink toe.

Onderzoek veranderingen aan uw gevel

Met een visuele inspectie kunt u onderzoeken of er sprake is van acute risico’s aan een gevel. Als huiseigenaar dient u alert te zijn en periodiek een gevel- en spouwinspectie uit te voeren. U draagt immers de verantwoordelijkheid voor het onderhoud- en de staat van de gevel. Wanneer er problemen ontstaan bent u aansprakelijk. Het is daarom sterk aan te bevelen om een gedegen onderzoek uit te laten voeren. Wij staan voor u klaar om uitgebreide gevel- en spouwinspectie uit te voeren.

De huidige conditie van uw gevel in kaart gebracht

Ons onderzoek brengt de huidige conditie van de spouwankers in uw gevel in kaart. Daarnaast kijken wij naar de eventueel opgetreden reductie van de spouwankers, waarmee de afgenomen sterkte door roestvorming wordt bedoeld. Wij gebruiken een flexibele videoscope waarmee een bij BOENTA.nl aangesloten bouwkundige dergelijke inspecties kan uitvoeren. De videoscope manoeuvreert zich op afstand naar de desbetreffende spouwanker, en berekent met behulp daarvan uiteindelijk de sterkte van de gevel. Na de inspectie ontvangt u een uitgebreide rapportage waarin alle risico’s worden benoemd. Of wellicht ontvangt u het goede nieuws dat er geen problemen met de gevels te verwachten zijn.