Informatie over taxatie van uw woning

Bent u benieuwd naar de waarde van uw woning? Bent u van plan uw woning verkopen en wilt u weten wat de woning waard is op de huizenmarkt? Laat uw huis dan taxeren door onze professionele taxateurs. U krijgt een taxatierapport waarin de bevindingen zijn opgenomen en waarin u de huidige waarde van uw woning kunt vinden. U ontvangt een overzichtelijk en uitgebreid rapport waarin verschillende onderdelen van het huis zijn opgenomen.

Tarieven adviseurs vergelijken

Taxatierapport voor het kopen van een woning

Als u een financiering wilt krijgen voor een woning, is het verplicht om een taxatierapport in te leveren. De hypotheekverstrekker weet daardoor zeker wat de waarde van de woning is en kan beoordelen of u in aanmerking komt voor een hypotheek. In sommige gevallen kunt u met een standaard taxatierapport een hypotheek aanvragen bij een geldverstrekker. In andere gevallen is het nodig om een gevalideerd rapport in te leveren.

Andere redenen voor het opstellen van een standaard taxatierapport

U kunt ook om andere redenen dan alleen het kopen of verkopen van een huis een taxatierapport laten opstellen. Een boedelscheiding, een WOZ contra-taxatie, aanslag successierechten of een verkoopbeslissing kunnen ook redenen zijn om het huis te laten taxeren.

Wat is een standaard taxatierapport?

Een standaard taxatierapport houdt in dat het rapport niet is gevalideerd door één van de validatie instituten zoals het NWWI, het TVI of de Taxateurs Unie. De meeste banken vragen tegenwoordig om een gevalideerde taxatie, eventueel met NHG-keuring. Het standaard taxatierapport bevat verschillende onderdelen. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de ligging van het huis, het uitzicht, het soort woning, de voorzieningen in de omgeving, de bouwkundige staat, de indeling, de grootte, de architectonische en esthetische kwaliteit van het huis. Ook de kadastrale kaart van de woning, eventuele verontreinigingen, privaatrechtelijke en publiekrechtelijke aspecten worden meegenomen in het rapport.